صادرات مواد غذایی ایرانی

صادرات مواد غذایی ایرانی

صادرات مواد غذایی ایرانی

امروزه بطور کلی اقتصاد یک کشور تابع مجموعه ای از مولفه های اجتماعی ، فرهنگی ، سیاسی و … است که با تغییر هر کدام از این عوامل ، اقتصاد دچار دگرگونی (افول یا صعود) خواهد شد. بنابراین تحولات سیاسی و اجتماعی مثبت ، بالا رفتن سطح زندگی شهروندان ، بهبود رفاه اجتماعی ، بالا رفتن کیفیت اوقات فراغت و بهبود صنعت توریسم از جمله مواردی است که موجب رونق اقتصادی و حرکت رو به رشد بازارهای تولید محصولات غذایی و بهبود صادرات مواد غذایی ایرانی می شود.

در عرصه بین المللی نیز بهبود روابط سیاسی ما بین کشورها ، نبود تحریم ها و فشارهای سیاسی و بین المللی ، مسیر عرضه محصولات غذایی و کشاورزی در سطح جهانی را هموار خواهد کرد. همچنین بهبود در بسته بندی محصولات و بالا بردن کیفیت تولیدات جهت صادرات مواد غذایی ایرانی و از همه مهم تر کاهش قیمت فروش ، به عنوان ، عواملی اصلی در صادرات مواد غذایی ایرانی را می توان عنوان کرد.

شرکت صادرات مواد غذایی

گروه بازرگانی ساتراپ تجارت با داشتن تجربه چندین ساله در بسته بندی محصولات غذایی و صادرات این محصولات به کشور های همسایه ، آمادگی دارد تا تمامی امور صادراتی شما عزیزان در صادرات مواد غذایی ایرانی را به بهترین نحو و در کمترین زمان ممکن و با اقتصادی ترین هزینه ها به انجام برساند. آشنایی کافی به اصول و روش های صادرات کالا ، ترخیص کالا از گمرک و اخذ مجوز های لازم ، بازرگانی ساتراپ تجارت را به یکی از متخصصین در این امر تبدیل کرده است. با ما ، تجارت بین الملل شما براحتی انجام خواهد شد.


با ما صادرات شما آسان می شود :

۰۲۱۲۲۲۲۰۲۶۶   –   ۰۹۱۲۱۰۱۷۱۷۱


صنعت غذایی ایران

صنعت غذایی ایران

نحوه صادرات مواد غذایی

وجود قوانین و ضوابط اداری مختلف در گمرک تعیین کننده نحوه صادرات مواد غذایی می باشد. در صادرات مواد غذایی می بایست مجوز های لازم از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران اخذ شود. همچنین تائیدیه بهداشت از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سایر مجوزهای دیگر که بنا به درخواست خریداران کشورهای مقصد صادرات می بایست آماده گردد. مانند گواهی های سلامت غذایی ، قرنطینه دامی یا گیاهی. شرایط صادرات مواد غذایی به عراق

تعرفه صادرات مواد غذایی

هزینه های صادرات مواد غذایی در هر مرحله با توجه به نوع کالا ، نحوه بسته بندی ، وزن محصول ، نحوه حمل و نقل ، انبار داری گمرک ، بازرسی ، میزان مالیات بر کالای مربوطه و … متفاوت می باشد. لازم است جهت دسترسی به تعرفه صادرات مواد غذایی در هر مرحله از روال صادراتی می بایست از سازمان مربوطه استعلام هزینه نمایید. به عنوان مثال : هزینه صدور گواهی مبدا ۲۵ هزار تومان است که بر اساس میزان اضافه بر ارزش ۲۰۰/۰۰۰ دلار ، مبلغ ۵ هزار تومان به آن اضافه می شود.

لازم به ذکر است که میزان مالیات و تعرفه گمرکی نیز هر ساله از طرف دولت تغییر می کند که در خصوص صادرات مستلزم استعلام قیمت بروز می باشد. در بحث هزینه های صادراتی ، ارزش سیف  CIFرا نیز باید مد نظر قرار داد. این ارزش شامل ارزش کالا + هزینه های بیمه و + هزینه های حمل و نقل است. به عبارت دیگر فروشنده وقتی تحویل کالا به خریدار را انجام می دهد که کالا از گمرک در کشتی بارگیری شود. اما فروشنده هزینه های حمل و نقل تا مقصد را نیز باید بپردازد.

شماره تماس های اداره گمرک جمهوری اسلامی ایران در خصوص دریافت میزان دقیق هزینه ها و خدمات گمرکی : ۳۰-۸۸۵۰۱۴۲۵ داخلی ۳۴۱۶

صادرات مواد غذایی به اروپا

نکته ای که در خصوص صادرات باید عنوان کرد این است که نیاز های انسان ها دارای تنوع زیادی است و منابع غذایی و پراکندگی آن در سطح جهان باعث ایجاد محدودیت های بسیار زیادی برای کشور های شده است بطوری که تولید همه اقلام غذایی را برای کشورها بدلیل شرایط جوی و موقعیتی متفاوت ، غیر ممکن شده و در برخی موارد هم تولید آن مواد غذایی و کشاورزی مقرون به صرفه نیست. در نتیجه مقوله صادرات و واردات به عنوان یک امر اجتناب ناپذیر در سیاست کشورها تبدیل شده است.

بسته بندی مواد غذایی
کلیک کنید

صرفاً کشورهایی می توانند در بحث صادرات مواد غذایی و واردات کالا بهتر عمل کنند که برنامه ریزی های بلند مدت اقتصادی و اجتماعی در تجارت مواد غذایی و واردات کشاورزی و کالا طرح ریزی کرده باشند. و در این راستا داشتن اطلاعات کافی در خصوص مزیت نسبی یک کشور به عنوان یک عامل اساسی در برنامه ریزی های صادرات واردات کشورها ایفای نقش کند. عاملی که همیشگی و پویا بوده و کمک زیادی در برنامه ریزی های اقتصادی کشور های می تواند داشته باشد.

با وجود شرایط سیاسی نامناسب ایران در سطح بین المللی ، صادرات مواد غذایی به اروپا و صادرات مواد غذایی به روسیه توانسته است تا حدودی بازارهای لازم برای عرضه محصولات غذایی ایرانی را فراهم آورد. علاوه بر موارد ذکر شده بهترین بازارهای مناسب برای محصولات تولیدی غذایی کشور در نزدیکی مرزها و در کشور های همسایه قرار دارد.

مواد غذایی صادراتی ایران

در خصوص فرصت های صادراتی مواد غذایی ایرانی مطالعات مختلفی انجام شده است. یکی از این مطالعات صورت گرفته در زمینه بالا بردن میزان صادرات مواد غذایی ایرانی در صادرات غیر نفتی بیان می دارد علی رغم وجود تحریم های اقتصادی ، تقاضا از طرف بازارهای جهانی و منطقه ای حاشیه خلیج فارس و آسیای مرکزی برای محصولات غذایی ایران وجود دارد.

از جمله نقاط بالقوه ای که می توان در صنعت تولید مواد غذایی ایران بر شمرد عبارت اند از : دارا بودن ظرفیت های بالا جهت جذب سرمایه گذاری خارجی ، پتانسیل بالا در تولید محصولات کشاورزی و غذایی ، توانایی بکارگیری نیروی کار تحصیل کرده و جوان در صنایع تولیدی و کشاورزی.

مهم ترین محصولات غذایی صادراتی ایران عبارت اند از :

  1. خاویار ایرانی
  2. پسته ایرانی
  3. زعفران ایرانی
  4. رب
  5. عسل
  6. شکلات
  7. برنج ایرانی
  8. چای ایرانی
  9. ماکارونی
  10. خرما

صنعت مواد غذایی ایران

جدای از بحث صادرات مواد غذایی ایران ، بطور کلی صنعت غذایی در کشور ما یک صنعت نوپا به شمار می آید. و طبق آمار های موجود تا دو دهه قبل بیشتر نیازهای مواد غذایی ایران ، از قبیل شکلات و شیرینی جات ، لبنیات و فراورده های گوشتی از طریق واردات ، به داخل کشور وارد می شده است. بعد از جنگ تحمیلی ، واحد های تولیدی توسعه یافتند و با نوسازی و بهسازی خطوط تولید ، توان تولیدی خود را افزایش دادند.

همچنین با توجه به تنوع اقلیمی و شرایط متنوع آب و هوایی ، تولید مواد غذایی و محصولات کشاورزی در داخل کشور حرکت رو به رشدی داشته است. در سال های اخیر و با علمی شدن بخش تولید و ورود تکنولوژی های جدید در بخش های کشاورزی ، تولید ، فرآوری و بسته بندی ، صنعت مواد غذایی ایران توانسته است با ورود به صادرات ، در سطح جهانی نیز حرف هایی برای گفتن داشته باشد.

صادرات غذایی ایران

در بعد دیگر ، وجود تعداد بیشمار کارگاه های تولیدی نیز باعث رشد کمی تولیدات کشاورزی و مواد غذایی در صنعت مواد غذایی ایران شده است. هرچند که این افزایش واحد های تولیدی در نتیجه تقاضای بازارهای داخلی و خارجی نبوده است و عوامل بسیار زیادی از جمله تخصیص بیش از حد اعتبارات بانکی در یک برهه زمانی ، سیاست های وزارت جهاد کشاورزی ، بروز تورم در سطح جامعه و غیره در این رشد سهیم بوده اند. به عنوان مثال بالا رفتن قیمت برنج که یکی از اصلی ترین مواد غذایی در کشور است موجب تاسیس واحد های تولید ماکارونی شد. و یا رونق بازار برخی مواد غذایی از جمله کلوچه ، نوشابه و آبمیوه نیز واحد های تولید مواد غذایی در این موضوعات را نیز افزایش کرد.

صادرات پسته ایران
کلیک کنید

صادرات محصولات غذایی ایران

اما این ازدیاد در رشد واحد های تولدی مواد غذایی ایرانی ، موجب گرایش مشتریان خارجی به تولیدات مواد غذایی ایرانی شده و در نتیجه آن برخی برند ها در سطح جهانی نیز معرفی شده اند. همچنین تغییر در شرایط سیاسی کشور های همسایه از جمله عراق و سوریه که موجب صادرات مواد غذایی به عراق ، صادرات مواد غذایی به افغانستان ، و دایر شدن کارخانجات تولید آبمیوه در عربستان و امارات و مواردی از این قبیل موجبات رشد در صادرات مواد غذایی ایرانی و باعث صادرات مواد غذایی به اروپا ، صادرات مواد غذایی به ترکیه و غیره از اعم از مواد خام یا بهره وری شده گردیدند.

طبق آمار موجود در وزارت صنایع و معادن و در شرایط کنونی بیش از ۸۰۰۰ واحد فعال تولیدی در صنعت مواد غذایی ایران مشغول به فعالیت هستند. که میزان سرمایه گذاری در آن رقمی نزدیک به ۱۶ میلیارد ریال است. وجود چنین واحد های تولیدی خود باعث ارتقا کیفیت و کمیت صادرات مواد غذایی ایرانی شده است.

هر چند که در سال های اخیر بدلیل عدم برنامه ریزی مناسب از طرف دولت و تغییرات در اقلیم آب و هوایی و همچنین شرایط تورمی حاکم بر جامعه ، توانایی واحد های تولیدی در تولیدات مواد غذایی ایرانی را کاهش داده است. و در برخی موارد این واحد های تولید مواد غذایی ایرانی با ظرفیت کامل خود تولید نمی کنند. اما این نکته حائز اهمیت است که در صورتی که شرایطی فراهم شود که برای تولیدات و صادرات مواد غذایی ایرانی در خارج از کشور ، بازاری برای فروش فراهم شود قطعا این شرکت ها جانی دوباره خواهند یافت. در حالت کلی با پیشرفت های اتفاق افتاده در سال های گذشته ، صنعت تولید و صادرات مواد غذایی ایرانی رشد خوبی را تجربه کرده است.

موانع صادرات مواد غذایی

امروزه در عرصه معاملات بین المللی ، صنایع غذایی در اکثر کشورها به عنوان یک مزیت نسبی توانسته است کمک شایانی به صادرات محصولات کشاورزی و مواد غذایی و در نتیجه کمک به توسعه کشورها نماید. اما در کشور ما موانع مختلف در خصوص صادرات مواد غذایی وجود دارد ، اعم از شرایط داخلی و خارجی مختلفی تاثیر گذار هستند می توان به :

شرایط خارجی :
  1. حضور پر قدرت کشورهای همسایه در عرصه صادرات
  2. عدم حضور ایران در سازمان تجارت جهانی
  3. فروش محصولات غذایی بصورت فله و برند سازی همین محصولات توسط کشورهای دیگر
  4. هماهنگ نبودن محصولات تولیدی صادراتی با استاندارد های وارداتی کشورهای مقصد
  5. شرایط تحریمی ایران باعث شده است که در حوزه صادرات مواد غذایی ایرانی از جایگاه ویژه ای در تجارت بین المللی برخوردار نباشد.
شرایط داخلی :
  1. بالا بودن تعداد بازارهای تجاری در بخش محصولات و صنایع تبدیلی که باعث پایین آمدن کیفیت کار می شود
  2. از کار افتادگی ماشین آلات واحد های تولیدی صنعتی و کشاورزی
  3. توسعه نیافتن شبکه تولید و عرضه محصولات
  4. عدم تعریف دقیق استاندارد برای محصولات غذایی تولیدی
  5. مناسب نبودن زیر ساخت های تولید و کشاورزی
  6. علمی نبودن روش های تولید و عرضه
  7. عدم توجه به اصول مشتری مداری
  8. واردات بی رویه محصولات کشاورزی و غذایی که باعث ورشکستگی تولید کننده داخلی می شود

بازرگانی ساتراپ تجارت در تلاش است تا ضمن رعایت دقیق ضوابط صادرات مواد غذایی ایرانی ، از فرصت ها و پتاسیل های موجود ذکر شده و با تکیه بر تخصص پرسنل صادرات خود به نحو احسن در جهت خدمت رسانی به تجار ، بازرگانان و تولید کنندگان عزیز فعالیت نماید. و با راه اندازی سیستم اطلاع رسانی و آموزش از طریق شبکه های مختلف اجتماعی و وب سایت ساتراپ تجارت ، علاوه بر پاسخگویی به سوالات شما عزیزان ، شرایط و روش های صادرات کالای ایرانی ، واردات کالا و ترخیص کالا از گمرک را در جهت آموزش و ارتقا اطلاعات شما عزیزان به ورطه عمل قرار دهد.

۰۲۱۲۲۲۲۰۲۶۶   –   ۰۹۱۲۱۰۱۷۱۷۱