صادرات عسل

صادرات عسل

صادرات عسل

ایران به عنوان یکی از کشورهای تولید کننده و پرورش دهنده عسل در جهان مطرح می باشد. عسل ایران به دلیل کیفیت بالایی که دارد بصورت صادرات به کشورهای دیگر ، از جمله کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی بفروش می رسد.

بسیاری از استان های کشورمان به عنوان مراکز تولید عسل مطرح می باشند که از جمله : استان های اردبیل ، کردستان ، لرستان ، همدان ، مازندران و گلستان و سایر استان ها را می توان نام برد که تولیدات این استان ها جهت صادرات به کشورهای دیگر مطرح شده و در این زمینه کشورمان ظرفیت های بالایی جهت تولید و فروش عسل دارد.

لازم بذکر است که با توجه به سرانه مصرف ۱/۷ کیلوگرم برای هر نفر در کشور و تولید سالانه ۸۸ هزار تن عسل در کشور ، تولید عسل در کشور مازاد بوده که مابقی آن می تواند در صورت داشتن برنامه ریزی های منسجم و دقیق از طرف مسئولین بصورت صادرات از کشور خارج گردد.

بطور بالقوه بازار عسل در خارج از کشور برای عسل صادراتی ایران بسیار مناسب است. بطوری که صادرات به عراق ، صادرات عسل به ترکیه ، صادرات عسل به کویت ، عسل صادراتی به روسیه ، همیشه جزو فرصت های صادراتی ایران قلمداد می شود.

عسل صادراتی ایران

از جمله مشکلات عدیده ای که در صادرات و فروش عسل ایران وجود دارد ، چند دلیل اصلی را می توان عنوان کرد :

  1. عدم آشنایی به بازارهای خارجی توسط فروشندگان و صادر کنندگان

  2. عدم شناخت سلیقه خریداران محصول توسط فروشندگان و صادر کنندگان

  3. فروش عسل تقلبی و بی کیفیت توسط برخی تجار

  4. نبود بسته بندی مناسب و عدم برند سازی و ناشناخته ماندن عسل تولیدی

  5. نبود تبلیغات در داخل و خارج از کشور

عسل صادراتی ایران

میزان موفقیت در صادرات و فروش عسل به کسب اعتماد مصرف کنندگان و خریداران در خارج از کشور بستگی دارد. هرچه قدر کیفیت عسل صادراتی ایران بیشتر باشد در نتیجه اعتماد سازی راحت تر صورت خواهد گرفت.

عدم استفاده از دارو و سایر مواد صنعتی در تولید ، عدم گرما زدگی عسل ، استفاده از تغذیه مناسب و طبیعی ، عدم استفاده از شیرین کننده های مصنوعی در تولید عسل صادراتی ، و عدم بکارگیری از رنگ های مصنوعی میتواند کیفیت عسل را بالا برده و میزان اعتماد خریداران جهت صادرات عسل به عراق ، صادرات به ترکیه و سایر کشور ها را بهبود بخشد.

طبق آمار اعلام شده توسط وزارت جهاد کشاورزی ، میزان تولید عسل در سال گذشته بالغ بر ۸۸ هزار تن بوده است که با توجه به این میزان تولید شده ، رقم صادرات این محصول نزدیک به ۵۴۲ میلیارد ریال بوده است. که علی رغم تولید مطلوب آن ، کشورمان نتوانسته است به جایگاه مطلوبی در صادرات دست یابد.

صادرات چای ایرانی
کلیک کنید

بی توجهی مسئولین به صنعت زنبور داری در بخش کشاورزی نیز باعث شده است که این صنعت از رشد مطلوبی برخوردار نباشد. همچنین قاچاق این کالا و ملکه زنبور آن در سال های اخیر  ، هم بخش صادرات این محصول را بطور جدی تهدید می کند هم بخش تولید آن را. و متاسفانه در سال های اخیر صادرات این محصول نسبت به سال های قبل کمتر شده است.

صادرات عسل ایرانی

صادرات عسل طبیعی

با توجه به شرایط آب و هوایی مناسب ، شرایط اقلیمی و پوشش گیاهی متنوع ایران ، عسل تولیدی در شهرهای مختلف از کیفیت بالایی برخوردار هستند. در بیشتر موارد عسل های تولید شده خاصیت های دارویی گیاهی بسیار زیادی دارند. این نوع عسل می تواند به عنوان عسل صادراتی ایران در کشور های دیگر بفروش برسد. همچنین با توجه به خاصیت فاسد نشدن عسل های طبیعی ، عمل صادرات و حمل و نقل آن براحتی و در کمال آرامش می تواند صورت پذیرد.

صادر کردن عسل به کشورهای همسایه اگر طبق برنامه ریزی باشد میتواند ارز آوری بسیار زیادی برای کشورمان داشته باشد. بخصوص اینکه اگر صادرات این محصول ایرانی بر اساس استاندارهای اجباری صورت گیرد. زیرا استانداردهای اجباری باعث می شود که علاوه بر اینکه نظارت بر نوع و کیفیت عسل صادراتی ایرانی بیشتر شود ، موجب جلب نظر و بالا رفتن خریداران کشورهای اروپایی ، کشورهای حوزه خلیج فارس و کشورهای همسایه شده و موجبات تسهیل در صادرات این محصول را فراهم می آورد.

در کل دنیا بعد از کشور چین ، ایران دومین کشور تولید کننده عسل است و یکی از ویژگی هایی بسیار خوبی که برای صادر کردن عسل ایرانی وجود دارد این است که برای عسل ایرانی در خارج از کشور تقاضای بسیار زیادی وجود دارد. می توان با یک برنامه ریزی صحیح ، استفاده از ارتباطات سیاسی موجود ، در کشورهای مقصد صادرات این محصول ایرانی نفوذ نموده و مقدمات صادرات آن را فراهم نمود.

صادرات عسل ایرانی

توجه به نوع بسته بندی و برند سازی آن در سطح جهانی و شناسایی نیاز بازارهای هدف نیز میتواند یکی از راه های موثر صادرات و فروش عسل ایرانی بحساب آید. اما متاسفانه باید عنوان کرد که بدلیل عدم توجه مسئولین به صنعت پرورش زنبور عسل ، و همچنین وجود برخی باند بازی های پشت پرده و واردات عسل های بی کیفیت خارجی به داخل کشور موجب شده است که این صنعت رو به نابودی گام بردارد.

ایران توانسته است از طریق بازاریابی و شناسایی بازارهای هدف ، عسل صادراتی خود را علاوه بر کشورهای همسایه به کشورهای اروپایی نیز صادر نماید.

صادرات پسته ایران
کلیک کنید

صادرات عسل به عراق

مراحل صادرات و فروش عسل

اگر به صادرات این محصول فکر شود ، قطعا صادرات به سایر کشورها می تواند به عنوان یکی از پیشنهادهای صادراتی برای تجار و بازرگانان طرح باشد. لازم به ذکر است که برای صادر کردن عسل ، اخذ گواهی سلامت غذا و دارو از وزارت بهداشت و گواهی استاندارد ، لازم و ضروری است. همچنین صادرات این محصول تولیدی کشورمان یک امتیاز خوبی که دارد این است که شامل پرداخت عوارض گمرکی خروج از کشور نمی شود.

در بحث عسل صادراتی ایران ، این محصول را هم می توان با بسته بندی و یا به صورت فله ای صادر کرد. همچنین از الزامات لازم برای صادرات این محصول ، داشتن کارت بازرگانی از ارگان ها و نهادهای مربوطه است تا بتوان در این عرصه براحتی فعالیت خود را آغاز کرد.

لیست کشورهای مقصد صادراتی عسل ایران در سال های گذشته شامل : روسیه ، آلمان ، امارات متحده عربی ، عراق ، ترکیه ، افغانستان ، مالزی ، عمان، عربستان سعودی ، کویت و… بوده اند.


جهت صادرات و فروش عسل ، باید نسبت به قوانین و استانداردهای وارداتی و غذایی کشورهای مورد هدف آگاهی کاملی داشت. شما تولید کنندگان و فروشندگان عزیز که در حوزه تولید و عرضه عسل فعالیت دارید ، می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص شرایط و نحوه صادراتی عسل به کشورهای خارجی و همچنین آگاهی از قوانین صادراتی و استانداردهای غذایی کشورهای مقصد ، با کارشناسان باتجربه بازرگانی ساتراپ تجارت تماس حاصل نمایید.